Π.Δ.Σ.Ο λογότυπο

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ myDATA

5 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05-02-2021

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.) 

…ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ myDATA…

Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εκδώσει  ανακοινώσεις (η μόνη παράταξη που το έπραξε μέχρι σήμερα), και ζητεί την προαιρετική εφαρμογή των myDATA για το 2021. Ζητεί δηλαδή το αυτονόητο από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθότι μέσα στην πανδημία που ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών έχει επωμιστεί όλο το βάρος μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας ενώ οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν οικονομικά και βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν μπορεί η Πολιτεία να επιβάλει πρόσθετα κόστη (απροσδιόριστα προς το παρόν) που δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα. Ή μήπως τελικά εξυπηρετούν;

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.) ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΡΩΤΑ ΕΠΙΜΟΝΑ: ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΑΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ myDATA; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ; ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ; 

Δεν πήραμε καμία απάντηση ποτέ και από κανέναν. Τις τελευταίες μέρες  είχαμε καταλήξει ότι ήταν μέρος της στρατηγικής του κ. Γεωργιάδη να μαζευτούν όλα τα κλειδιά των επιχειρήσεων στο γραφείο του. 

Ήρθε όμως το δελτίο τύπου της ΕΛΦΕΕ Ν.ΑΧΑΪΑΣ με αριθ. πρωτ. 2/03-02-2021 και το οποίο επισυνάπτουμε (Η ΠΔΣΟ  πήρε το δελτίο τύπου από το taxheaven και η υπογράμμιση καθώς και τα έντονα γράμματα είναι της  ΠΔΣΟ) που ουσιαστικά λέει ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών στην συνάντησή  τους, όταν αναφέρθηκε το ζήτημα των myDATA είπε ότι η βιασύνη για άμεση εφαρμογή οφείλεται στην πίεση των μεγάλων εταιρειών που  πουλάνε  την εφαρμογή. Σημειωτέον όσο κι αν ψάξαμε διάψευση δεν βρήκαμε πουθενά. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ; ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ;ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ; ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ;

Περιμένουμε απαντήσεις.

Στις 3 Ιανουάριου η παράταξή μας  στο δελτίο τύπου που εξέδωσε   ανέφερε συγκεκριμένα:

«Επίσης Οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί δίνονται κίνητρα μόνο σε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την διαβίβαση μέσω Παρόχων και όχι στο σύνολο των Επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του τρόπου διαβίβασης. Που είναι η φορολογική ισότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των πολιτών όπως πρεσβεύει το Σύνταγμα; Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτός ο ιδιότυπος εκβιασμός προς τις επιχειρήσεις από την ελληνική πολιτεία; Τι εξυπηρετεί;»

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ  ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ…

Πρέπει όμως να καταλάβετε κι εσείς ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει στο βωμό του κέρδους (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας) με τις επιχειρήσεις, του εργαζόμενους  σ’ αυτές, τους λογιστές φοροτεχνικούς.

Τέλος περιμένουμε την ηγεσία της ΠΟΦΕΕ να πάρει επιτέλους θέση για την υπόθεση της άμεσης εφαρμογής. Συνεχίζει να θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα myDATA από …χθες;  Ή μήπως άλλαξε άποψη τώρα που άρχισαν να χτυπούν οι …καμπάνες;   

05-02-2021

Η Γραμματεία της ΠΔΣΟ – ΠΑΣΚΟ & Σ

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΦΕΕ ΑΧΑΙΑΣ.

ΕΛΦΕΕ Ν.ΑΧΑΪΑΣ

[email protected]

Πάτρα, 3 Φεβρουαρίου 2021

Αριθμ. πρωτοκ. 2/03-02-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έπειτα από προσπάθειες του Συλλόγου 01/02/2021 πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Αχαϊας κ. Ιάσωνας Φωτήλας και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος κ. Γεώργιος Παππάς.

Τον σύλλογο εκπροσώπησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Διονύσιος Κατσαίτης και Δημήτριος Μπόκαρης.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν:

– Τα άδικα πρόστιμα των Μ.Υ.Φ. για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 όπου εξηγήσαμε στον υφυπουργό για το λάθος πρόγραμμα που έχει στηθεί στις εφορίες σε ολόκληρη την επικράτεια. Μας υποσχέθηκε πως θα το δει και θα δώσει λύση άμεσα όπως και για το πρόβλημα με τα πρόστιμα των ΜΥΦ έτους 2014, κάτι που τελικά έγινε.

– Τα ηλεκτρονικά βιβλία τα οποία ξεκινούν κανονικά την 01/04/2021 αλλά όσο διαρκεί η πανδημία μας ενημέρωσε ότι θα παίρνει παράταση. Προτείναμε να ξεκινήσουν κανονικά από 01/01/2022 αλλά δυστυχώς υπάρχουν πιέσεις από μεγάλες εταιρίες για να ξεκινήσουν άμεσα.

– Θέσαμε στον κ.Υφυπουργό το θέμα των ληγμένων μισθωτηρίων παλαιοτέρων χρήσεων και ανανέωσης αυτών τα οποία μας ενημέρωσε ότι θα πάρουν παράταση με τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων ώστε ο κάθε φορολογούμενος να μπορέσει να διαμορφώσει την τρέχουσα εικόνα των μισθώσεων του.