Π.Δ.Σ.Ο λογότυπο

Νέα Σύνθεση Προεδρείου Ο.Ε.Ε Ανατολικής Κρήτης

1 Σεπτεμβρίου 2022

Ηράκλειο, 01-09-2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.)

Σχετικά με τη νέα σύνθεση του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης

«Στο ίδιο έργο θεατές με ανταλλαγή καρεκλών χωρίς κανέναν Απολογισμό Δράσης, χωρίς καμία αναφορά στα προβλήματα των συναδέλφων Οικονομολόγων και του κλάδου μας».

Στις 31-08-2022 εκδόθηκε δελτίο τύπου για την αλλαγή στη σύνθεση του Προεδρείου του Ο.Ε.Ε. Τμήματος Ανατολικής Κρήτης για την «ανταλλαγή θέσεων» μεταξύ του Προέδρου και του Γραμματέα του ΟΕΕ/ΤΑΚ, όπου ο απερχόμενος Πρόεδρος έγινε Γ. Γραμματέας και ο Γ. Γραμματέας έγινε Πρόεδρος, στη βάση όπως μας ενημέρωσαν της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών παρατάξεων α) Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων – Νέοι Οικονομολόγοι, β) Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και γ) Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονομολόγων.

Είναι απορίας άξιο όμως ότι δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στο έργο του Προεδρείου (υπάρχει έργο άραγε;) βάση του πλάνου δράσης που είχε κατατεθεί στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. ΟΕΕ/ΤΑΚ στις 18/02/2020.

Θα περίμενε κανείς να γίνει έστω μια μικρή αναφορά και ένας συνοπτικός απολογισμός του έργου του Προεδρείου του ΟΕΕ/ΤΑΚ καθώς έχουν περάσει 32 μήνες από την μέχρι σήμερα σύνθεσή του. Ξέχασαν να μας πουν στο χθεσινό δελτίο τύπου ότι  πέρα από την ανταλλαγή καρεκλών οι 3 παρατάξεις σύμφωνα με την προγραμματική τους συμφωνία είχαν θέσει ως προτεραιότητές τα εξής σημεία:

α) Ένα Επιμελητήριο που να εκφράζει αποτελεσματικά όλους τους κλάδους των οικονομολόγων, με έμφαση στους νέους συναδέλφους,

β) Ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου του Επιμελητηρίου, μέσω μελετών / παρεμβάσεων που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία,

γ) Δημιουργία Παρατηρητήριου Κρητικής Οικονομίας

δ) Ενίσχυση της εξωστρέφειας και δικτύωσης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από 32 ολόκληρους μήνες ας δούμε εν συντομία τι από τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί:

 1. Ένα Επιμελητήριο που να εκφράζει αποτελεσματικά όλους τους κλάδους των οικονομολόγων, με έμφαση στους νέους συναδέλφους.

Για τους νέους Οικονομολόγους Ηρακλείου-Λασιθίου καμία απολύτως δράση, πρωτοβουλία ή ενέργεια έχει γίνει. Εκατοντάδες είναι οι απόφοιτοι κάθε χρόνο από τα Οικονομικά Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και από τα υπόλοιπα οικονομικά τμήματα της Ελλάδας που οι απόφοιτοι τους διαμένουν μόνιμα στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Δεν θα έπρεπε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους; να τους ενημερώσουμε για το ΟΕΕ; Γιατί είναι προς όφελός τους να είναι μέλη του φορέα μας;  

Ακόμη και το πιο απλό που θα μπορούσε να γίνει (αλλά ποτέ δεν έγινε) που κάνουν όλα τα Περιφερειακά Τμήματα του Ο.Ε.Ε. Η παρουσία ενός εκπροσώπου του Ο.Ε.Ε. στις τελετές ορκωμοσίας των οικονομικών τμημάτων που ανήκουν στην γεωγραφική τους εμβέλεια, με ενημερωτικό υλικό στους νέους αποφοίτους οικονομολόγους και παρουσίαση των δικαιωμάτων που έχουν με την εγγραφή τους στον επιστημονικό μας φορέα. Καμία απολύτως εκδήλωση, καμία απολύτως ανακοίνωση, καμία απολύτως βοήθεια στους νέους άνεργους οικονομολόγους, οι οποίοι ψάχνουν εργασία πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους και χρειάζονται την καθοδήγηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό από το Οικονομικό μας επιμελητήριο. Θα πει κανείς βέβαια γιατί να γίνουν όλα τα παραπάνω για τους νέους οικονομολόγους, αφού μπορούν μόνοι τους μέσω από το διαδίκτυο να ενημερωθούν, να ψαχτούν και να έρθουν οι ίδιοι να μας «παρακαλέσουν κιόλας» για να τους κάνουμε μέλη μας. Σωστό, αυτοί μας χρειάζονται όχι εμείς!

2. Ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου του Επιμελητηρίου, μέσω μελετών / παρεμβάσεων που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Σ’ αυτούς τους 32 μήνες λειτουργίας του Προεδρείου του ΟΕΕ/ΤΑΚ καμία μελέτη δεν εκπονήθηκε (ούτε καν σχεδιάστηκε, ούτε καν προτάθηκε να γίνει από την Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ) προκειμένου το ΟΕΕ να παρέμβει σε ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία της Κρήτης. Ζητήματα όπως, η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η εγκατάσταση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ο μεγάλος σεισμός στο Αρκαλοχώρι, η αγροτική οικονομία, ο σχεδιασμός του νέου οδικού χάρτη της Κρήτης (ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ, επαρχιακό οδικό δίκτυο), ο Τουρισμός που αποτελεί το 70% του ΑΕΠ του νησιού, η αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, και πολλά ακόμη θέματα, μάλλον δεν είναι τόσο σημαντικά και ουσιώδη ώστε το ΟΕΕ/ΤΑΚ να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών και προτάσεων (ως Σύμβουλος της Πολιτείας που είναι και ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του ΟΕΕ) προς τους φορείς του νησιού για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούνται στην τοπική οικονομία και κοινωνία από όλα τα παραπάνω «ασήμαντα» ζητήματα. 

 3. Δημιουργία Παρατηρητήριου Κρητικής Οικονομίας.

Η περίπτωση του Παρατηρητηρίου Κρητικής Οικονομίας θυμίζει αρκετά την περίπτωση του «Μετρό της Θεσσαλονίκης».  Μια καινοτόμα ιδέα που προτάθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια, που θα έλυνε σημαντικά προβλήματα, αλλά εμείς ακόμα βρισκόμαστε στο brain storming και στο σχεδιασμό. Σε όλες τις προγραμματικές συμφωνίες μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ συμπεριλαμβάνεται ως προτεινόμενη δράση αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι προς το τέλος της δεκαετίας (2029-2030) μπορεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, αλλά τότε ίσως είναι ένα παρωχημένο και απαρχαιωμένο Οικονομικό Παρατηρητήριο, καθώς ήδη λειτουργούν δεκάδες δημόσιες και ιδιωτικές πλατφόρμες για την αναζήτηση και αξιοποίηση των οικονομικών και στατιστικών στοιχείων όλων των Περιφερειών της χώρας (ΑΑΔΕ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΣΤΑΤ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ, κ.α). 

Δε βαριέσαι μωρέ, είναι ένας μαραθώνιος δρόμος που σημασία δεν έχει να είσαι πρωταγωνιστής αλλά απλώς να τερματίσεις!  

4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και δικτύωσης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Ναι εδώ θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να πούμε συγχαρητήρια γιατί το ΟΕΕ/ΤΑΚ είναι τόσο εξωστρεφής και δικτυωμένο που πλέον δεν αποδέχεται καμία άλλη συνέργεια με φορείς!

Μία συνάντηση όλη κι όλη με τον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης στις αρχές του 2020 όπου συζητήθηκαν οι από κοινού δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΕΕ/ΤΑΚ. Βέβαια καμία απολύτως δράση, πρωτοβουλία ή ενέργεια δεν έχει έως σήμερα αναληφθεί από κοινού μεταξύ των 2 φορέων. Τι θα κατεβάζαμε μαζί προτάσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα, τι το επιμελητήριο θα είχε σημαντικό ρόλο στη διανομή και μερισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε τομείς της κρητικής οικονομίας. Απολύτως τίποτα! 

Μία συνάντηση γνωριμίας στις αρχές του 2020 με τον Πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του ΕΛΜΕΠΑ προκειμένου το Πανεπιστήμιο και το ΟΕΕ/ΤΑΚ να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για να μπορούν να προχωρούν από κοινού σε δράσεις. Μπράβο! έχουμε υπογεγραμμένο μνημόνιο με το Πανεπιστήμιο, άρα είμαστε εξωστρεφής φορέας. Δεν πειράζει όμως που σε καμία τελετή ορκωμοσίας οικονομικών τμημάτων του ΕΛΠΕΜΑ δεν έχει προσκληθεί το ΟΕΕ για ενημέρωση των αποφοίτων. Κανένα πρόγραμμα επιμόρφωσης δεν έχει υλοποιηθεί για οικονομολόγους φοιτητές και αποφοίτους του ΕΛΜΕΠΑ μαζί με το ΟΕΕ. Μέχρι και στη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνεργασία του ΟΕΕ και του ΕΛΜΕΠΑ είχε συζητηθεί στο τραπέζι (αλλά εντάξει έχουμε χρόνια να το ξεκινήσουμε). Δεν μας ενοχλεί που το Πανεπιστήμιο συμμετέχει, χωρίς εμάς φυσικά,  σε προγράμματα HORIZON, προγράμματα Erasmus+ (δράσεις ΚΑ2 του ΙΚΥ «Συνεργασία για Καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών», προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α. Από την άλλη όμως το Πανεπιστήμιο μας ζητάει να είμαστε υποστηρικτές του (letter of support) για τη συμμετοχή του σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν πειράζει που είμαστε ουραγός! Ναι αλλά εμείς έχουμε υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας, είμαστε εξωστρεφής! 

Να σημειωθεί ακόμη ότι στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, εμβέλειας του ΟΕΕ/ΤΑΚ υπάρχουν συνολικά 12 Δήμου (8 και 4 αντίστοιχα), αλλά προφανώς δεν είναι απαραίτητο το Οικονομικό Επιμελητήριο να έρθει σε επαφή μαζί τους γιατί οι Δήμοι δεν έχουν Οικονομικά και Αναπτυξιακά ζητήματα και θέματα που να ενδιαφέρουν και να απασχολούν το ΟΕΕ. Ούτε χρειάζεται να ζητήσουμε εκπρόσωπος οικονομολόγος του ΟΕΕ/ΤΑΚ να οριστεί σε κάθε Δήμο, ο οποίος θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις Επιτροπών του Δήμου με οικονομικά θέματα, βάσει του νομικού και θεσμικού πλαισίου που υπάρχει για τους ΟΤΑ. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ορίσει εκπρόσωπο του ΟΕΕ/ΤΑΚ ούτε στην Περιφέρεια Κρήτης για τα αντίστοιχα οικονομικά θέματα της περιφέρειας! Αφού θα κάνουμε κοινές δράσεις με την Περιφέρεια, δεν χρειάζεται!

Μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες άλλα παραδείγματα για την ανεπάρκεια των δράσεων και των πρωτοβουλιών του Προεδρείου του ΟΕΕ/ΤΑΚ, όμως έχουμε υπομονή καθώς στους τελευταίου 15 μήνες που ολοκληρώνεται η θητεία του οργάνου θα έχουν γίνει όλα βάσει προγραμματικής συμφωνίας των 3 παρατάξεων που διοικούν το ΟΕΕ σήμερα! 

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε τη μη συγκρότηση εδώ και 32 μήνες επιτροπής Λογιστών-Φοροτεχνικών που να ασχολείται με τα πολλά και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν το πιο ζωντανό κύτταρο του Οικονομικού επιμελητηρίου. Αυτούς που πληρώνουν κάθε χρόνο την ετήσια συνδρομή τους, το εκπαιδευτικό υλικό και την Υπεύθυνη δήλωση για τη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Επιμελητήριό μας. Καμία απολύτως ενημέρωση από τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη μαζί με δεκάδες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και υποβολές που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία χωρίς αμοιβή για τις περισσότερες εργασίες. Καμία απολύτως πρωτοβουλία ή δράση. Τρέχουμε πάντα ουραγοί πίσω από τις εξελίξεις και του συλλόγους, ενώ θα έπρεπε να είμαστε μπροστάρηδες!

Θα περίμενε κανείς ότι στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. την 30η Αυγούστου 2022 που έγινε για την «ανταλλαγή των θέσεων» στο Προεδρείο θα είχε συζητηθεί το τεράστιο πρόβλημα με τη μη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ που δεν δεχόταν υποβολές φορολογικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων ενώ η 30/08/2022 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων. Βγήκαν ανακοινώσεις από συλλόγους, ενώσεις, πολιτικά κόμματα, αλλά το Προεδρείο του ΟΕΕ/ΤΑΚ δεν είχε χρόνο να ζητήσει το αυτονόητο που ήταν η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, καθώς οι καρέκλες του Προεδρείου είναι αναπαυτικές. 

Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για τις υπόλοιπες ειδικότητες των οικονομολόγων συναδέλφων, όπως  του Δημοσίου Υπαλλήλου, του Ιδιωτικού Υπαλλήλου, του Εφοριακού, του Τραπεζικού, του Συμβούλου Επιχειρήσεων, του Εσωτερικού Ελεγκτή, του Ορκωτή-Ελεγκτή, του Ελεγκτή φερεγγυότητας, κ.α. να πούμε το οτιδήποτε καθώς καμία απολύτως δράση ή ενέργεια έχει γίνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο από το Προεδρείο του ΟΕΕ/ΤΑΚ του 32 τελευταίους μήνες.   

Προσηλωμένοι στις αρχές της δημοκρατίας και με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των συναδέλφων οικονομολόγων που συμμετείχαν στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2019, προσήλθαμε στις διεργασίες για την επανα-συγκρότηση της σύνθεσης του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής διοίκησης του 14ου Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης.

Σκοπός και επιδίωξή μας ήταν πάντα και είναι η επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας στη βάση της προάσπισης των επαγγελματικών συμφερόντων όλων των συναδέλφων Οικονομολόγων, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας στη λειτουργία του φορέα μας για να έχει ενεργό ρόλο και λόγο στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας. Αντ’ αυτού, η παλιά και εν τέλει νέα διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ, προχώρησε με γνώμονα αποκλειστικά το μοίρασμα των καρεκλών του Δ.Σ. 

Για ακόμη μια φορά γίναμε θεατές του ίδιου έργου! Ένα έργο που από κωμωδία έχει καταντήσει να είναι τραγωδία! Τραγωδία για τα μέλη μας, για τους συναδέλφους οικονομολόγους και λογιστές. 

Η παράταξη μας, η ΠΑΣΚΟ & Σ. – ΠΔΣΟ, διαχρονική δύναμη, με διαχρονικές αξίες και αρχές δεσμεύεται απέναντι στους συναδέλφους Οικονομολόγους ότι θα συνεχίσει, με την συμμέτοχή της με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΕ/ΤΑΚ, να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της, για δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι Οικονομολόγοι, οι Λογιστές- Φοροτέχνες, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, οι Οικονομολόγοι εκπαιδευτικοί. Θα είμαστε δίπλα τους για την αναβάθμιση όλων των Ειδικοτήτων του Οικονομολογικού Επαγγέλματος. 

Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία της νέας διοίκησης προς όφελος των συναδέλφων μας, θα μας βρει όμως απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εσωστρέφειας και αδιαφάνειας του Θεσμού. 

Για την ΠΑΣΚΟ & Σ. – Π.Δ.Σ.Ο.

Το Συντονιστικό ΠΑΣΚΟ & Σ. ΠΔΣΟ       Η Εκτελεστική Γραμματεία 

                           του 14ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε.           ΠΑΣΚΟ & Σ. –Π.Δ.Σ.Ο.