Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν μια Ελλάδα χωρίς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις;

26 Νοεμβρίου 2023

Άρθρο του Κώστα Παπαδημητρίου στο Καρφί

Διαπίστωση πρώτη:  η κυβέρνηση δεν μπορεί να συλλάβει τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Για την ακρίβεια αποφεύγει να αγγίξει το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Διαπίστωση δεύτερη: τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Για αυτό παρά την ακρίβεια η κυβέρνηση δεν μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον υψηλό ειδικό φόρο στα καύσιμα. 

Διαπίστωση τρίτη: κάποιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το μεγάλο σχετικά αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στη χώρα μας. Θέλουν να τους τελειώσουν.

Οι τρεις αυτές διαπιστώσεις οδήγησαν στη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που : 

α) επιβάλλει κεφαλικό φόρο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επαναφέροντας τον αναχρονισμό της φορολόγησης  τεκμαρτού εισοδήματος , που μπορεί να μην έχει αποκτηθεί.

β) οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τους οδηγεί μεσοπρόθεσμα στην αναστολή της δραστηριότητας τους, προς όφελος μαντέψτε ποιων…μα των μεγάλων εταιρειών.  

Όλα αυτά επενδύονται από την προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινωνικού διχασμού, να στρέψουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εναντίον των ελεύθερων επαγγελματιών, που χαρακτηρίζονται όλοι ως φοροφυγάδες.

Μια ενοχλητική λεπτομέρεια που τους χαλάει το αφήγημα είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών είτε έχει οφειλές στο δημόσιο και στις τράπεζες είτε έχει ενταχθεί σε πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.

Με την επαναφορά του τεκμαρτού εισοδήματος δεν γυρίζουμε απλά τριάντα χρόνια πίσω για να καλυφθεί η αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής , έχουμε και μια σειρά άλλων διαπιστώσεων , όπως:

1ον) Η θεσμοθέτηση τεκμαρτού εισοδήματος έρχεται να προστεθεί σε ένα άλλο τεκμήριο που θεσπίστηκε την εποχή των μνημονίων: το τέλος επιτηδεύματος. Και οι νεφελώδεις εξαγγελίες για αόριστη κατάργησή του δεν πείθουν κανέναν.

2ον) Προφανώς η εφαρμογή My Data είτε απέτυχε είτε η κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει τα δεδομένα που καταχωρούνται σε αυτήν για να ελέγξει την φοροδιαφυγή.

3ον)  Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγεται μια πρωτοφανής λογική που συνοψίζεται στο ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από έναν ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο απαγορεύεται να είναι ζημιογόνος. Μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να έχουν ζημίες  αλλά όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Μέσα από αυτές τις διαπιστώσεις προκύπτει αβίαστα το ερώτημα:

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν την Ελλάδα χωρίς μικρές επιχειρήσεις, χωρίς αυτοαπασχολούμενους;

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κλείσουν τα μικρά λογιστικά γραφεία με τη θέσπιση εξοντωτικών προστίμων για τυπικά λάθη αλλά και με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο;

Απέναντι σε όλα αυτά, ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν μπορεί να παραμένει άβουλο και σιωπηλό, να μετατρέπεται στο μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στις 10 Δεκεμβρίου οικονομολόγοι, λογιστές και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να δώσουν τη δική τους απάντηση στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. 

Είναι στο χέρι τους, στο χέρι μας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που μας οδηγούν στο περιθώριο και σε αδιέξοδο. 

*Ο Κώστας Παπαδημητρίου  είναι οικονομολόγος -στατιστικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κινήματος Αλλαγής.  Από το 2017 έως σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.